Yleistä lajista

Kenjutsu tarkoittaa perinteistä japanilaista miekankäyttötaitoa ja se kuuluu osana bujutsuun eli sotataitoon. Hämeenlinna kamppailukeskus ry:ssä harjoiteltavan kenjutsun tyylisuunta on Koden Enshin Ryu, joka on lähtöisin 1500-luvun Japanista. Japanilainen miekka, nihonto, juontaa juurensa syvälle Japanin historiaan. Perinteisesti miekkaa on pidetty soturin sieluna, jolla on uskottu olevan jumalalliset voimat. Tästä syystä Kenjutsu, miekan käytön taito, on yksi arvostetuimmista taistelulajeista. Kenjutsu on kehitetty taistelukentiltä opituilla taidoilla ja kehittämisen takana ovat olleet soturit itse. Korkea-arvoiset soturit kantoivat aina miekkaa, ja Kenjutsu kuului jokaisen miekkaa kantavan soturin koulutukseen.
Kenjutsuharjoituksessa käytetään pääasiassa puisia harjoittelumiekkoja eli bokkeneita. Taitojen kehittyessä harjoitellaan myös terävällä miekalla. Näillä Shinkeneillä (katana) tehdään tekniikkaliikesarjoja, katoja, ja myöhemmin myös leikkausharjoituksia. Harjoittelussa korostuu pitkän aseen vaatiman etäisyyden hahmottaminen ja tekniikoiden oikea ajoitus. Harjoitteluun sisältyy myös miekankäytön ja aseettoman kamppailun eli ju-jutsun yhdistelmiä, joissa hyödynnetään muun muassa lyöntejä, potkuja, lukkoja ja ukemeita eli kaatumistekniikoita.

Kenjutsuharjoitukset sisältävät keskimäärin

  • 30 % perusharjoitteita: asentoja, lyöntejä ja torjuntoja
  • 30 % kata-harjoitusta eli ennalta määrättyjen tekniikkaliikesarjojen suorittamista
  • 40 % parin kanssa tehtäviä nopealiikkeisiä kontaktiharjoitteita ja sparrausta.

Hämeenlinnassa on Kenjutsua harjoiteltu ohjatusti vuodesta 2013, ja jo ennen sitä osana Hokutoryu ju-jutsun harjoitustoimintaa. Kenjutsua voivat harjoitella kaikki yli 14-vuotiaat ikään tai sukupuoleen katsomatta, ja lajia voidaan suositella varsinkin niille, joilla aktiivinen kamppailuharjoittelu on mahdollisesti jo jäänyt taka-alalle, mutta kamppailulajit ovat edelleen lähellä sydäntä.

Voit tutusuta Kenjutsuun myös lajiliiton verkkosivuilta osoitteesta www.kenjutsu.fi

Aloita harjoittelu

Tarkista seuraavan kenjutsu peruskurssin alkamisajankohta kurssisivuiltamme ja tule mukaan harjoittelemaan.