Puheenjohtajalle Japanin Karateliiton hyväksymä 4. dan.

Hämeenlinnalainen kamppailulajiseura Kushin-Kan ry. juhlii tänä syksynä 35-vuotista taivaltaan. Seura on tänä päivänä neljän eri kamppailulajin ja yli 450 henkilön yhdistys. Elokuussa 1976 perustettu seura aloitti taipaleensa karateseurana.

”Tuolloin silloinen puheenjohtajamme Erkki Koskela ja muutama muu aktiivi perustivat seuran ja aloittivat harjoitustoiminnan nykyisellä Kaurialan lukiolla. Vuosien saatossa seuramme harjoituksissa on käynyt tuhansia hämeenlinnalaisia,” toteaa Kushin-Kan ry:n nykyinen puheenjohtaja Harri Heikkari.

Neljä lajia

Tänä päivänä seurassa harjoitellaan aktiivisesti neljää eri kamppailulajia; Wadoryu karatea, Hokutoryu ju-jutsua, potkunyrkkeilyä, ja Brasilian ju-jutsua. ”Kaikissa edustamissamme lajeissa seuramme on valtakunnassa eturivissä ”, toteaa Heikkari. ”Tästä esimerkkinä voidaan mainita seuramme potkunyrkkeilijät; Heidi Himanen, Annika Himanen, Juhani Mikkonen, Pyry Kujala ja Shamil Seifulla ovat tämän vuoden Suomen mestareita, ja olimme SM-kisojen toiseksi paras seura Vaasalaisten jälkeen. Jukka Mikkonen on yksi Suomen arvostetuimmista potkunyrkkeilytuomareista, hänet valittiin vuoden tuomariksi, ja lisäksi hän suoritti potkunyrkkeilyssä 1. danin mustan vyön, jolloin mm. hän otteli 20 kpl 2 minuutin täyskontaktierää.”

”Brasilian ju-jutsun kilpailijat ovat tuoneet useita SM-mitaleja seurallemme, ja niinikään olimme seurana SM-kisojen kakkonen. Jyri Kakko on ollut jo ehdolla lukkopainin MM-kisoihin kutsuttuna kahdeksan parhaan joukkoon, ja Terho Virrankoskelle myönnettiin tänä syksynä Suomessa vielä harvinainen musta vyö. Hokutoryu ju-jutsu on suomalaisen Auvo Niinikedon kehittämä ju-jutsun tyylisuunta, ja tänä syksynä Pasi Myllynen ja Takeshi Ogata suorittivat 2.danin ja Mika Väänänen 1.danin mustat vyöt. Olemme mustien vöiden listalla seurana toisena heti Helsingin Ju-jutsuklubin jälkeen,” listaa puheenjohtaja.

Karatea laaja-alaisesti

Seuran nykyisessä harjoituspaikassa, Myllymäen väestönsuojassa, käy iltaisin ja viikonloppuisin melkoinen vilinä pitkin päivää ja iltaa; harjoittelijat ja harjoitusryhmät vaihtavat sopuisasti vuoroja toisten lopettaessa ja toisten aloittaessa harjoittelunsa. Lajien välinen yhteistoiminta on seuran toiminnan yksi kulmakivistä. ”Meillä on paljon ihmisiä jotka käyvät ristiin eri lajien harjoituksissa. Esimerkiksi karaten kilpaottelijat harjoittelevat usein potkunyrkkeilijöiden kanssa. Tästä saadaan selvää hyötyä molemmille osapuolille; lajien välistä yhteistoimintaahan on peräänkuuluttanut myös huippu-urheilun muutostyöryhmäkin. Meillä se on ollut arkipäivää useita vuosia,” toteaa Heikkari.

Karatetoiminta on seurassa edelleen vahvaa, ja on saanut vuosien saatossa uusia muotoja. ”Karatea harjoitellaan meillä laaja-alaisesti. Meillä on sekä kilpailutoimintaan suunnattua valmennustoimintaa että perinteisen karaten opetusta.” Monivuotinen työ on kantanut hedelmää: Anniina Tandefelt on sekä hallitseva nuorten Suomen mestari että tyylisuunnan nuorten Euroopan mestari toissa vuodelta. Ida Pesonen otti tyylisuunnan MM-kisoissa Japanissa pronssia, ja Marleena Vauhkonen ja Jere Takala ovat myös SM- ja Wado EM-mitalisteja. Seuran junioritoiminta on myös laajaa ja useasti palkittua. ”olemme ainoa Karateliiton alainen Nuoren Suomen sinettiseura, joka on palkittu eri laatupalkinnoilla peräti neljästi.”

Toinen johtava periaate Kushin-Kan ry:ssä on, että kaikki ohjaajat ja valmentajat harjoittelevat myös itse, ”pistävät itsensä tatamilla likoon”, niin kuin puheenjohtaja Heikkari kuvailee. ”Tästä olemme pitäneet tiukasti kiinni. Tällä periaatteella sen mitä ehkä häviämme seura-aktiivien määrässä, voitamme laadussa, Heikkari kuvaa ja jatkaa, että ikä ei ole mikään este aktiiviselle harjoittelulle. ”Seuramme karaten pääohjaaja, sensei, Jari Nieminen teki 48-vuotiaana viime vuonna suomalaista karatehistoriaa graduoimalla Japanissa 6.danin vyöarvon, sekä Japanin Karateliiton virallisen ohjaajalisenssin. Kyseessä on tyylisuunnan korkein vyöarvo Suomessa, ja Euroopastakin niitä löytyy vain alle kymmenellä henkilöllä.

Heikkari itsekin on pistänyt itsekin likoon; hän suoritti viime keväänä Ruotsissa 4. danin vyöarvon. Virallinen hyväksyntä saatiin nyt syksyllä Japanista, ja nyt hänelläkin on Japanin Karateliiton virallisesti rekisteröimä vyöarvo. Omasta suorituksestaan Heikkari toteaa, että kyseessä oli sekä henkinen että fyysinen ponnistus. ”Japanilaisissa kamppailulajeissa käytetään usein käsitettä ”DO”, eli tie. Itse ajattelen, että tie ei koskaan pääty, vaan sitä tulee jatkaa esim. kilpailu-uran päättymisen jälkeen. Silloin karatesta löytyy aivan uusia puolia ja vivahteita. Niinikään Heikkari korostaa suorien yhteyksien merkitystä lajin emämaahan. ”Haluamme säilyttää juuremme, ja karaten synnyinmaalla vierailut tulevat jatkumaan seuramme osalta”, kertoo puheenjohtaja.

Kushin-Kan ry juhlii merkkivuottaan työn merkeissä; marraskuussa aloitetaan jälleen uudet karaten peruskurssit sekä nuorille että aikuisille. Toki myös tarkoitus on juhlia. Seuran täyttäessä 30 vuotta vuonna 2006, tapahtumaa vietettiin juhlavasti Vanajanlinnassa Heikki Silvennoisen Kummeli-Shown merkeissä. ”Jotain yhtä näyttävää on tarkoitus kehitellä myös nyt,” toteaa puheenjohtaja Harri Heikkari.

Lisätiedot:

Kushin-Kan ry
Puheenjohtaja Harri Heikkari
GSM 040 – 540 1916